سن مسئولیت کیفری در حقوق ایران وجهان
07مرداد
سن مسئولیت کیفری در حقوق ایران وجهان
سن مسئولیت کیفری در حقوق ایران وجهان
کودکان در صورت ارتکاب جرم فاقد مسئولیت کیفریاند و در صورت ارتکاب جرم تربیت آنان با نظر دادگاه بر عهده سرپرست قانونیشان و در صورتی که دادگاه تشخیص دهد با کانون اصلاح و تربیت اطفال است.(توسلی زاده، ش 16 و 17)در صورتی که طفل مرتکب قتل یا ایراد صدمه بدنی شود عاقله یعنی بستگان ذکور نسبی پدر و مادر یا پدر ( به ترتیب طبقات ارث) مسئولیت پرداخت دیه را دارند. اما اگر کودک مال دیگری را تلف کند از اموال او خسارت وارده جبران میشود. مهمترین عاملی که جرایم اطفال و نوجوانان را از بزهکاری بزرگسالان جدا میکند، عامل سن است. بعد از دوران طفولیت و قبل از شروع سن کبر قانونی، دورهای وجود دارد که بسیار مشکل است و تا کنون موضوع مباحث و اختلاف نظرهای عدیدهای در حقوق جزا بوده است. به همین لحاظ قانونگذاران مختلف، سن کبر قانونی و مسئولیت جزایی را به طرق متفاوتی تعیین کردهاند.
قانونگذار ایرانی در تبصره یک ماده 49 قانون مجازات اسلامی مصوب 1370 عنوان طفل را به کسی اطلاق مینماید که به حد بلوغ شرعی نرسیده باشد. و در تبصره 1 ماده 1210 قانون مدنی مصوب دی ماه 1361، سن بلوغ را در پسر 15 سال تمام قمری و در دختر 9 سال تمام قمری میداند.درماده 10 لایحه قضایی تشکیل دادگاه اطفال و نوجوانان که تدوینکنندگان آن ناگزیر سعی در رعایت ملاحظات فقهی اسلامی نیز داشتهاند، آمده است: «اطفال در صورت ارتکاب جرم مبرا از مسئولیت کیفری هستند.» تبصره 1 این ماده تکرار تبصره 1 ماده 49 قانون مجازات اسلامی مصوب 1370 است که مقرر میدارد: «منظور از طفل کسی است که به حد بلوغ شرعی نرسیده باشد.»بلوغ شرعی نیز مطابق تبصره ماده 1210 قانون مدنی تعریف گردیده، در دختران رسیدن به 9 سال تمام قمری و در پسران رسیدن به 15 سال تمام قمری است. به نظر میرسد درباره بلوغ دختران که سن 9 سالگی مطرح شده است، اشتباهاتی صورت گرفته است. سن 9 سالگی ملازمهای با بلوغ جسمی ندارد. با آمارهایی که از مدارس دخترانه به دست آمده است، دختران در 9 سال به حد بلوغ جنسی نمیرسند؛ اکثر دختران کشور ما در سن 13 سالگی به حد بلوغ میرسند. بلوغ هم یک امر تعبدی شرعی نیست، یک امر جنسی است؛ یعنی انسان به سنی میرسد که میتواند توالد و تناسل کند. نه رشد مسئله تعبدی است، نه بلوغ که خواسته باشند از فقیه سؤال کنند که بچه کی بالغ میشود، یا کی رشیـد میشود. اینها مسایلی علمی و موضوعات خـارجی هستند که متخصصان باید درباره آنها اظهارنظر کنند.(آشوری، 1379)
اما در ماده 33 لایحه مورد بحث که سعی شده است ملاحظات و دغدغههای فقهی و دیدگاهها و دغدغههای حقوقی موضوع با هم تلفیق شده، از یک سو این لایحه معیار رشد فیزیکی و جنسی مورد نظر در بلوغ را لحاظ کرده است، و از سوی دیگر با توجه به آموزههای روان شناسی، بالندگی عقلانی و دماغی را در تعیین سن مسئولیت کیفری مورد توجه قرار داده است. این لایحه قضایی بر اطفال 9 تا 18 سال حاکم است. تهیهکنندگان این لایحه، سنین 9 تا 18 سال را ادوار بندی کرده، تشدید تدریجی میزان مسئولیت را برحسب هر دوره در نظر گرفتهاند.[1] در مواد 29، 30، 31 که ذیل فصل سوم از این لایحه و با عنوان آرا و تصمیمات آمده است، اطفال و نوجوانان را در سه دسته طبقهبندی میکنند. بیشاز 9 سال و تا 12 سال تمام خورشیدی، بیش از 12 سال و تا 15 سال تمام خورشیدی و بیش از 15 سال و تا 18 سال تمام خورشیدی.
پینوشت
[1] - مجله حقوقی دادگستری – شماره 45 – ص18.
درباره نویسنده
مطالب مرتبط
ضرورت تشکیل دادگاه ویژه اطفال به منظور تأمین ...
ادامه مطلب >
حتما تا به حال درباره IQ یا همان بهره هوشی ، خیلی چیزها ش...
ادامه مطلب >
انتظار های مادرانه!عروسک بازی های بچگی چه دنیای رویایی ...
ادامه مطلب >
پلیس اطفال و نوجواناندر فرآيند رسيدگي به جرايم كودكان و...
ادامه مطلب >